Меню

Ред за получаване на безплатни помощни средства от държавата

КАКВО Е НЕОБХОДИМО ДА НАПРАВИТЕ

За да ви бъде отпусната безплатно помощно средство, е необходимо да минете през няколко стъпки, за да получите необходимите ви документи. Накратко, лицето, за което е помощното средство, трябва да има Медицински Протокол, издаден от специализирана лекарска консултативна комисия (ЛКК) по профила на заболяването му или експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК и да подаде Заявление-Декларация за отпускането на целевата помощ в съответната Дирекция Социално Подпомагане. Моля разгледайте дадените по-долу детайлни стъпки и не се колебайте да се свържете с нас на [email protected] или да ни се обадите на 02/954-45-95, в случай на въпроси.


СТЪПКА 1 

НАПРАВЛЕНИЕ ОТ ЛИЧЕН ЛЕКАР

Вземете направление за лекарска консултативна комисия (ЛКК) от личния лекар (ДжиПи). Направлението следва да бъде за ортопедична, неврологична, хирургична или друга лекарска комисия, според заболяването ви. В случай, че нямате епикриза, описваща състоянието ви, личният лекар ще ви издаде етапна епикриза.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

 • Лична карта
 • Епикриза

*Ако имате ТЕЛК с изписани помощни средства, пропуснете следващата стъпка и преминете към Стъпка 3.

 

СТЪПКА 2
МЕДИЦИНСКИ ПРОТОКОЛ

Медицинският протокол се издава от оторизирана лекарска консултативна комисия (ЛКК) и съдържа информация за помощните средства, които се полагат на пациента.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

 • Направление от личен лекар за ЛКК
 • Копиe от личната ларта
 • Копие от епикриза

 

СТЪПКА 3
МОЛБА ЗА ОТПУСКАНЕ

Отивате в Дирекция Социално Подпомагане (ДСП) по местоживеене. 

Там ще ви дадат Заявление-Декларация за отпускане на целева помощ за покупка и/или ремонт на помощни средства, приспособления и съоръжения и/или медицински изделия. 

Попълвате Заявлението-Декларация и заедно с Медицинския Протокол от ЛКК или ТЕЛК, ако имате такъв, го подавате в ДСП.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

 • Личната Карта
 • Медицински Протокол от ЛКК или ТЕЛК
 • Заявление-Декларация за отпускане на целева помощ (получава се и се попълва на място в ДСП).

СТЪПКА 4
ЗАПОВЕД ЗА ОТПУСКАНЕ

В 10-дневен срок, Директор на Дирекция Социално Подпомагане взема решение дали целевата помощ да бъде отпусната или отказана. 

При положително решение, ще ви се обадят по телефона, за да ви поканят да вземете Заповедта за отпускане на помощни средства от дадената ДСП.

В случай, че никой не се свърже с вас в рамките на 10-дневния срок, ви препоръчваме да се обадите или да посетите дадената ДСП.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ

 • Направление от личен лекар
 • Копиe от личната карта
 • Копие от епикриза

СТЪПКА 5
ПОЛУЧАВАНЕ НА ПОМОЩНИТЕ СРЕДСТВА

 

След получаване на заповедта се свържете с нас, за да получите вашите помощни средства, заедно с фактура, приемо-предавателен протокол и гаранционна карта.

ВажноЗаповедта трябва да се реализира в 90-дневен срок от издаването й. В случай на забавяне, ще трябва отново да минете през всички стъпки, за да ви бъде издадена нова заповед.

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки